Parliament approved amendments to the Law on Compulsory motor third party liability

Parlamentul de la Chisinau a aprobat la finele anului precedent (in a doua lectura) un proiect de lege cu privire la asigurarile obligatorii auto (RCA si Carte Verde), care vine sa inlature “anumite lacune legislative, precum si sa reglementeze noi modalitati de stabilire a primelor de asigurare pentru RCA, a pagubelor real suportate in urma accidentelor rutiere, a garantiei financiare externe, etc.”, se arata in nota informativa a proiectului. Proiectul de lege cu numarul 274 vine sa completeze Legea nr.414-XVI din 2006 cu privire la asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru pagubele produse de autovehicule.

Printre principalele modificari este vizata o noua modalitate de stabilire a primelor de asigurare de baza si valoarea coeficientilor de rectificare a asigurarii obligatorii de raspundere civila auto interna si externa, care vor fi stabilite de catre asiguratori in baza calculelor efectuate in conformitate cu metodologia unica, aprobata de CNPF.

Totodata, a fost adoptata o noua metoda de stabilire a pagubei real suportate in urma accidentelor auto, si anume, vor fi implicati experti independenti la determinarea valorii vehiculului avariat pana la accident, cat si valoarea ramasa a acestuia dupa accident, iar la inlocuirea pieselor deteriorate in momentul accidentului se va tine cont de preturile practicate de unitatile specializate.

Mai mult, marimea garantiei financiare externe este constituita de Biroul National al Asiguratorilor de Autovehicule (BNAA) la cererea Consiliului Birourilor Carte Verde, si prevede modul de repartizare a contributiei asiguratorilor care se calculeaza ca raport intre marimea garantiei si numarul de asiguratori licentiati pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila auto interna si externa. In aceeasi ordine de idei, proiectul de lege reglementeaza regimul juridic al contributiei initiale si suplimentare achitate de asiguratori din Fondul de compensare, precum si termenele de restituire ale acestora.

26
Jan.
2016