Cinci asigurători amendați cu 75 mii euro pentru concurență neloială

Consiliul Concurentei din Republica Moldova a aplicat amenzi in valoare totala de circa 75 mii euro (1,4 milioane lei moldovenesti) pentru cinci societati de asigurare. Amenda survine in urma plangerii depuse de societatea GRAWE-CARAT Asigurari pentru excluderea acesteia de pe segmentul de asigurari Carte Verde. Companiile amendate sunt ASITO, MOLDASIG, DONARIS GROUP, KLASSIKA Asigurari si VICTORIA Asigurari.

In toamna anului trecut, Adunarea Extraordinara a BNAA – Biroul National al Asiguratorilor de Autovehicule din Republica Moldova (BNAA) – a decis excluderea companiei de asigurari GRAWE-CARAT din componenta membrilor si emitentilor Carte Verde. La acel moment nu au fost mentionate motivele care au stat la baza deciziei, fiind insa evidentiat faptul ca au fost depistate mai multe incalcari ale legislatiei in vigoare, in urma unui control efectuat la toti membrii BNAA.

Totodata, in ianuarie 2014, Curtea de Apel Chisinau a adoptat o decizie clara si irevocabila potrivit careia GRAWE-CARAT Asigurari a reprimit dreptul de reluare a vanzarii de polite Carte Verde. Cu toate acestea, societatea de asigurari nu a putut reintra in drepturi din motiv ca nu a primit certificatele respective din partea Biroului National al Asiguratorilor de Autovehicule (BNAA).

„Consiliul Concurentei al Republicii Moldova a constatat un caz de concurenta neloiala pe piata asigurarilor din Republica Moldova”, se arata in comunicatul remis de institutie.

Astfel, „in urma examinarii plangerii depuse de compania GRAWE-CARAT Asigurari si investigatiilor realizate, s-a constatat ca societatile de asigurari ASITO, MOLDASIG, DONARIS GROUP, KLASSIKA Asigurari si VICTORIA Asigurari au pus in pericol credibilitatea GRAWE-CARAT Asigurari prin excluderea acesteia de pe piata asigurarii obligatorii de raspunderea civila auto externa in baza unor afirmatii ce nu corespund adevarului, aprobate in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Membrilor Biroului National al Asiguratorilor de Autovehicule din 27.09.2013”, se arata in comunicat.

In acest sens, Consiliul Concurentei a constatat comiterea incalcarii art.15 lit.b) din Legea Concurentei nr.183 din 11.07.2012 de catre cei cinci asiguratori, aplicandu-le acestora amenzi in suma totala de 1,4 milioane lei.

 

Sursa: xprimm.md

12
Aug.
2014