Asiguratorii au vandut RCA de circa 188 milioane lei in primele noua luni

In primele noua luni 2015, subscrierile asiguratorilor moldoveni pe segmentul RCA au crescut in moneda nationala cu aproape 2%, pana la 187,64 milioane lei moldovenesti, potrivit datelor oficiale publicate de catre Comisia Nationala a Pietei Financiare din Moldova (CNPF).

Ca urmare a devalorizarii monedei nationale fata de valuta europeana cu aproape 9%, subscrierile in euro au scazut cu 8%.

In perioada de referinta, 8 societati de asigurare din cele 15 active pe piata (cu exceptia asiguratorului de viata SIGUR – ASIGUR) au consemnat cresteri ale subscrierilor pe RCA, in vreme ce sase asiguratori au raportat cifre in scadere.

Cea mai spectaculoasa evolutie nominala a primelor pe segmentul RCA a fost consemnata de catre ALLIANCE Insurance Group (fosta companie VICTORIA Asigurari), in crestere cu 994,21%, urmata de KLASSIKA ASIGURARI (+143,62%), GALAS (+76,73%), ACORD-GRUP (+73,29%) si TRANSELIT (+57,03%).

Totodata, in perioada ianuarie-septembrie 2015, daunele platite pe politele RCA de catre asiguratorii de profil au crescut cu aproape 18% fata de perioada similara a anului precedent. Cele mai multe daune au fost platite de companiile MOLDASIG, DONARIS VIG, ASITO, MOLDCARGO si AUTO-SIGURANTA. Insumat, aceste cinci companii au platit daune pe politele RCA in valoare de aproape 51 milioane lei sau 67% din totalul daunelor pe RCA.

Nota importanta: Redactia www.xprimm.md pune la dispozitia cititorilor, in format Excel, cifrele centralizate ale pietei de asigurare din Republica Moldova pentru perioada ianuarie-septembrie 2015, remise de CNPF. Puteti vizualiza cum au evoluat primele brute subcrise de companiilor de asigurare in 3T/2015 comparativ cu 3T/2014, precum si care sunt ierarhiile societatilor de profil pe urmatoarele clase de asigurare (RCA si Carte Verde), accesand sectiunea Piata Asigurarilor, pe www.xprimm.md.

Rezultatele RCA pentru 3T/2015 (click pe poza)
Sursa: www.xprimm.md.
12
Dec.
2015